Borstvoeding
Inez kraamzorg hecht grote waarde aan het verstrekken van nauwkeurige informatie over borstvoeding. Wat mogen jullie op het gebied van zorg rondom de voeding van jullie kindje verwachten?
Na de bevalling ligt jullie baby lekker bloot op mama’s borst. Het intense werk is achter de rug, en nu is het tijd om kennis te maken met jullie kleintje. Rust is op dat moment belangrijk, zodat jullie alle tijd hebben om te genieten van dat speciale eerste uur samen. Zelfs als je hebt besloten geen borstvoeding te geven, blijft huid-op-huidcontact van groot belang voor jou en jullie kindje.
Wanneer je pasgeboren baby je warme huid voelt, gaat hij vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je kleintje ongestoord zijn gang kan gaan, is de kans groot dat hij de borst zelf ontdekt en meteen goed kan drinken. Die allereerste slokjes, ook wel bekend als "het gouden uur", zijn van onschatbare waarde. Leg je baby (met eventueel hulp) binnen het uur na de bevalling aan, dit moment zal indruk maken, waardoor hij de volgende keer vaak goed de borst kan vinden.
Snel en regelmatig aanleggen brengt nog meer voordelen met zich mee. Je baby krijgt direct het colostrum, de eerste borstvoeding, binnen. Dit vloeibare goud zit vol antistoffen en heeft een laxerende werking, waardoor je kleintje gemakkelijk zijn eerste ontlasting (meconium) kwijtraakt. Dit vermindert de kans op geelzucht. Daarnaast helpt het drinken aan de borst de baarmoeder samentrekken, wat bloedverlies beperkt en het risico op infectie vermindert.
Jouw baby mag dag en nacht dicht bij je blijven, ik sta klaar om jullie beiden te helpen wennen aan het drinken aan de borst. Hoewel de meeste vrouwen na verloop van tijd voldoende moedermelk kunnen produceren, is het belangrijk te realiseren dat elke vrouw uniek is, en het proces wellicht anders verloopt dan je in je omgeving hebt gehoord. In elke situatie bied ik op maat gemaakt en eerlijk advies om jou zo goed mogelijk te ondersteunen.
De baby mag zo vaak drinken als hij wilt, en in de eerste weken gebeurt dit vaak, meestal 8 tot 14 keer per dag. Het is normaal dat je baby nog niet klaar is om lange periodes te slapen. Nachtvoedingen zijn een essentieel onderdeel in de eerste weken, en ik probeer ervoor te zorgen dat je voldoende rust kunt nemen tussen deze voedingsmomenten.
Bijvoeding is meestal niet nodig als je baby gezond en op tijd geboren is, en effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bieden alle benodigde vetten en voedingsstoffen voor een gezonde groei. Gedurende de eerste 24-48 uur heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten. In samenwerking met jullie als ouders en de verloskundige houden we nauwlettend in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Bijvoeding wordt alleen overwogen als het echt noodzakelijk is.
We bespreken comfortabele voedingshoudingen en ik geef uitleg over hoe de baby effectief aan de borst kan drinken. Pijn hoort niet bij het proces, al moeten je borsten mogelijk even wennen in de eerste dagen. Door goed aan te leggen, voorkomen we ongemakken. Tijdens de kraamweek zorg ik ervoor dat je zelfstandig en zonder grote problemen je baby kunt voeden, terwijl je goed op de belangrijke punten let.
Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed aan de borst. Het zuigen op een fopspeen kost veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Het kan ook zijn dat ze minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen. Ik adviseer daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien je baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit liever door middel van een cupje of vinger-voeden in overleg met de verloskundige of lactatiekundige.
Na de kraamtijd (en in de kraamtijd) kun je voor extra borstvoedings begeleiding terecht bij het consultatiebureau en/of de lactatiekundige. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in borstvoeding, ook in complexe situaties.